מכונת אספרסו – איך זה עובד?
אנו רגילים לבקש את הקפה האהוב עלינו מהבריסטה, לראות איך הוא טוען את הידית בכמות הקפה הרצויה, לשמוע את צליל המים שעוברים דרך הקפה ולחכות לטיפות הראשונות של הנוזל האהוב.
אך האם עצרתם פעם ושאלתם את עצמכם כיצד עובדת מכונת האספרסו, מדוע הקפה שהיא מוציאה נחשב לקפה הטוב ביותר והאם תוכלו לשחזר זאת גם אצלכם בבית? במאמר הבא ננסה לענות לכם על כל השאלות.
מה הלחץ?
עקרון הפעולה של מכונות הקפה הוא פשוט למדי אך טומן בחובו חוכמה רבה, הן עושות שימוש בהזרמה של מים רותחים בלחץ גבוה דרך הקפה הטחון, חולטות אותו ומוציאות מיצוי אידיאלי של הקפה לכוס הנמצאת מתחת לפתח היציאה.
הלחץ נוצר ע"י תרמוסטט אשר שומר על טמפרטורה מאוזנת, גם חומרי הגלם של המכונה כגון נחושת ונירוסטה תורמים ליציבות הלחץ, שימוש במשאבות ספציפיות וכמובן שהלחץ גם מושפע מכמות וחוזק הקפה שנשים, מידת הטחינה וההידוק שלו.
מה הופך את קפה המכונה לטוב כל כך?
האב טיפוס של מכונת הקפה הראשונה נוצר באזור שנת 1901 בוונציה, אך רק חמישים שנה מאוחר יותר הומצאה מכונת הקפה עם ראש וידית חליטה מסוג E61 שהצליחה לנפק קפה איכותי שטעמו אינו מתכתי או שרוף. המכונה הזו עשתה שימוש בלחץ של 9 בר, מה שהוביל לחליטה אידיאלית של הקפה מבלי לפגום בטעמו ובנוסף הביא ליצירת שכבת הקרמה המדוברת אשר הפכה למזוהה עם קפה האספרסו. הקרמה בעצם עוצרת בתוכה את שומני הקפה והנוכחות שלה מעידה על קפה טרי , עשיר וכזה שנחלט בצורה טובה.
האם תוכלו לשחזר זאת בבית?
טעם הקפה תלוי במספר גורמים: המים בהם עושים שימוש, טריות הקפה, סוגי הפולים, אופן קלייתם, עובי הטחינה, הידוק וכמובן סוג המכונה בה השתמשתם, לכן יהיה קשה מאוד ואף בלתי אפשרי לשחזר את ההצלחה גם בבית.
מכונות האספרסו המקצועיות, אלו אשר ניתן למצוא בבתי הקפה השונים, הן חיות עבודה של ממש והקפה שהן מסוגלות לנפק הוא אולי הקפה הטוב ביותר שניתן להשיג כיום. אך ישנן מספר אופציות למכונות אספרסו אשר ינפקו לכם תוצאה טובות:
- מכונת קפסולות – מכונת הקפסולות עושות שימוש בעיקרון חליטה הדומה לחליטה של המכונות המקצועיות, הלחץ במכונה בדרך כלל גבוה מאוד והכמות של הקפה ברוב המקרים הוא חצי מהכמות שבבית הקפה.
אי אפשר לדעת מתי נטחן הקפה שנמצא בתוך הקפסולה ולרוב התוצאה הסופית תרגיש מעט מהונדסת. המכונה תתאים לכאלה שרוצים תוצאה מיידית, מהירה וקלה ופחות חשוב להם קפה טרי. - מכונה קפה אוטומטית- מכונה המשלבת בתוכה מטחנה ודומה בפעולתה למכונת קפסולות. אלה שכאן אנו נשתמש בקפה טרי ואיכותי אשר יטחן במקום ישירות לכוס.
מתאים למי שאוהב קפה איכותי ועדיין מצפה לתוצאות מידיות.
- מכונת קפה ידנית – ניתן לרכוש מכונה ידנית (חצי מקצועית) אשר פועלת ממש כמו מכונות האספרסו של בתי הקפה.
סביר להניח כי מכונה זו תספק לחץ מים גבוה, אך לא בהכרח מאוזן, מכונה כזו תתאים למי שלא משתמש הרבה או לחילופין למי שהוא "פריק" של קפה שאוהב את ההתעסקות גם בבית.
אין ספק כי זה עשוי להיות קפה ביתי ברמה גבוה ביותר. - מכונת פודים- מכונה אשר דומה באופן פעולתה למכונת קפסולות אך בדרך כלל הלחץ יהיה מאוזן יותר וכן כמות הקפה בכל פוד תהיה גבוהה יותר, הטחינה מדויקת ולכן התוצאה תהיה טובה בהרבה.
תתאים לאנשים מביני עניין אשר רוצים תוצאה מידית וחופש לבחור את הקפה שהם ישתמשו. - מקינטה – אומנם המקינטה היא אינה מכונה חשמלית, אך בתרגום מאיטלקית משמעה "מכונה קטנה" לכן מבחינתנו היא בהחלט ראויה להיכנס לקטגוריה.
הקפה המתקבל מהמקינטה הוא אולי הקפה הבייתי הטוב ביותר שניתן להכין באמצעים רגילים וללא מאמץ והשקעה רבים מידי.
קפה תמתי
בכל הקשור לקפה והאביזרים הנלווים, אתם יכולים להירגע כי אתם בידיים טובות. בחנות שלנו תוכלו למצוא מגוון רחב של מוצרים, קפה טרי ואיכותי שנטחן במקום והמון ידע שנשמח לחלוק איתכם.
אתם מוזמנים להגיע לחנות הפיזית שנמצאת בכניסה לשוק הכרמל או להזמין ממגוון החנות במשלוח ישיר עד הבית. לצפייה בקטלוג לחצו כאן >>>